import wixWindow from 'wix-window'; import wixLocation from 'wix-location'; function open_Lightbox(){ let query = wixLocation.query; var goto = query.name; wixWindow.openLightbox(goto); } $w.onReady(function () { open_Lightbox(); });
top of page
  • Foto van schrijverEsther

Kinderverjaardag

Bijgewerkt op: 7 apr. 2021

Mijn jongste zoon werd deze zomervakantie twee jaar. Half augustus is zo'n beetje iedereen op vakantie, en dat maakt het lastig om een goed moment te vinden om dit te vieren. Sam is ook in augustus jarig en viert zijn eigen verjaardag liever niet, maar om nou een kinderverjaardag over te slaan, dat vind ik echt niet kunnen. Dus we hebben geprobeerd om er toch een mooi feestje van te maken.


Zijn eerste verjaardag Vorig jaar, op zijn eerste verjaardag, waren we op vakantie in Fins Lapland. Ik had geen slingers en ballonnen meegenomen en eenmaal op vakantie kon ik die natuurlijk nergens vinden. We hebben kleine cadeautjes gegeven en zijn naar het Santa Claus Park in Rovaniemi geweest. Dat was echt superleuk! Terug van vakantie hebben we zijn verjaardag nog een keer gevierd bij opa en oma. Eenmaal thuis heeft hij wel cadeautje gekregen, maar is het er niet meer van gekomen om het nog een keer uitgebreid te vieren, en met zijn ooms en tantes taart te eten. Ook het uitdelen op de opvang is erbij in geschoten. Hij heeft dat zelf niet gemist, maar ik vond het zelf wel jammer. Nu hij ouder wordt, krijgt hij er misschien meer van mee en ook zijn broer snapt precies wat er gebeurt. Ik probeer evenveel aandacht aan beide verjaardagen te geven, want ik wil niet dat de verjaardag van de jongste nauwelijks gevierd wordt, terwijl we wel uitgebreid stil staan bij de verjaardag van de oudste.


Winterkindjes Mijn oudste zoon en ik zijn van januari. Ik dacht altijd dat dat lastig was qua verjaardag, omdat iedereen in januari wel een beetje klaar is met feestdagen, maar dat valt eigenlijk best wel mee. In januari kun je namelijk rustig kijken op welke dagen je iets wilt vieren. Zo had de oudste een verjaardagsweek, met daarin iedere dag iets. Zo werd het niet te veel en kon hij toch uitdelen op school, de opvang en de judo, kon de familie op bezoek komen en konden we naar de dierentuin. We gaan voor elke kinderverjaardag naar een attractiepark, meestal een dierentuin, want die vinden ze allebei erg mooi. Die week was leuk en alles draaide om zijn verjaardag. Na die week konden de slingers weg en was het verjaardagsgebeuren weer voorbij. Zomerkindjes In de zomer is dat niet te regelen. Als je het ruim voor de vakantie wilt vieren, dan zit je gelijk zes weken voor zijn verjaardag en dat is wel erg vroeg. Als je het na de vakantie alsnog viert, dan is het normale leven alweer begonnen en lijkt het een beetje mosterd na de maaltijd. We hadden daarom bedacht om zijn verjaardag met de familie in het laatste weekend van de zomervakantie te vieren. Alleen werden de coronamaatregelen aangescherpt, precies toen we op vakantie waren. Daarom hebben we ook dit jaar geen verjaarsfeest voor de familie gevierd. Hij heeft een aantal mensen gelukkig wel los gezien, zodat iedereen veilig afstand kon houden en we rustig konden bijpraten. Hij lijkt wel alsof het voor hem niets uitmaakt, want hij heeft echt genoten van alle aandacht en van zijn cadeautjes. Kinderfeestjes Op de sportschool verzorgen we ook kinderfeestjes en zien we de afwegingen die mensen maken met het verjaardagsfeestje van een kind wat in de zomervakantie jarig is. Sommige mensen doen dit ruim voor de zomer. Dit gebeurt vaak als kinderen of hun vriendjes naar groep 3 gaan. Dan kan een vriendengroepje ineens uit elkaar vallen en het is dan erg fijn als het feestje al voor de zomer gevierd is. Verder is september meestal druk met de feestjes van kinderen die in de zomervakantie jarig waren. Mensen wachten dan even totdat de scholen weer begonnen zijn en het normale leven weer begonnen is. De agenda's zijn vaak nog niet helemaal vol, dus het lukt vaak ook om een feestje nog redelijk dicht op de zomervakantie in te plannen. De afgelopen jaren is het mij vooral opgevallen dat de ouders van zomerkindjes erg flexibel zijn. Ik begreep nooit hoe dat kon, tot nu. Je doet als ouder iets op de dag zelf, en de andere dingen zoals uitdelen en feestjes worden zo dicht mogelijk op de zomervakantie ingepland, maar een weekje eerder of later maakt eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is volgens mij dat de jarige het gevoel heeft dat zijn feestje er toe doet en dat zijn verjaardag niet vergeten wordt. Gelukkig komt dat bij de feestjes op onze sportschool altijd wel goed!


Naar de dierentuin Op Aidens verjaardag zelf stonden we op een camping in Tsjechië. Dit jaar had ik wel ballonnen meegenomen uit Nederland. Ook had ik een winkeltje gevonden waar ze slingers en inpakpapier verkochten. 's Avonds hebben we alles versierd, dus hij werd wakker in een tent vol ballonnen en kwam buiten waar er allemaal slingers hingen. We hebben gezongen en cadeautjes gegeven, en daarna gingen we op pad naar de dierentuin. In de regio was een safaripark. Het was best een eindje rijden, maar dat leek ons geen probleem. Er waren wat werkzaamheden aan de weg, dus we moesten de toeristische route nemen over hobbelige bergweggetjes. Ineens klinkt er vanaf de achterbank: 'Mama, ik moet spugen!!'. Binnen een seconde had de oudste zichzelf en zijn stoeltje helemaal onder gespuugd. Beetje jammer.. Ik had wel eten, drinken en reservekleding voor de jongste mee, maar niets voor de oudste en ook niet genoeg spullen om dit schoon te maken. In het eerstvolgende dorp zijn we daarom maar even bij de supermarkt gestopt. Met veel water en doekjes was het autostoeltje even later weer redelijk schoon en doenbaar, alleen zijn broek was helemaal doorweekt en vies. Wat doe je dan? Ergens wilde ik ontzettend graag terug naar de camping, maar we hadden beloofd om naar de dierentuin te gaan. De oudste was ook best opgelucht door het spugen, en voelde zich al een stuk beter, maar hij had wel echt schone kleren nodig. We hadden ook al een flink stuk gereden, dus teruggaan betekent nog langer in de auto zitten, zonder dat je ergens geweest bent. Daarnaast moet je dan morgen weer diezelfde weg naar de dierentuin, want we hadden het beloofd. Kortom, teruggaan kan niet, maar doorgaan is waanzin. Ik ben in alle winkels in het dorpje geweest op zoek naar een kinderbroek, maar helaas. Ik heb ook geprobeerd om aan mensen te vragen of ze misschien wisten waar ik kinderkleding kon kopen, maar mijn Tsjechisch is niet zo best, dus dat lukte niet. In de tussentijd had Sam via Google Maps een aantal kilometer verderop een winkel voor tweedehands kleding gevonden. Het bleek een soort loods, maar ze hadden kleding! Het meeste hing netjes aan rekken en lag in stellingen, alleen de kinderkleding zat in stapels dozen. Alle soorten en maten lagen door elkaar. Na lang en systematisch zoeken, had ik twee broeken in ongeveer de goede maat gevonden. Hoera! We konden verder naar de dierentuin. Na een onderneming van ruim drie uur waren we eindelijk in de dierentuin. We besloten om het safarideel van het park even over te slaan. Uit de auto en even lekker wandelen in de bloedhitte. Wij waren best gaar van de hele trip, maar de jongens gingen met frisse energie op onderzoek in de nieuwe dierentuin. Na twee rondjes langs de dieren en speeltuinen, waren ook de jongens best moe, dus het safarideel hebben we gelaten voor wat het was. De belofte om naar de dierentuin te gaan, hadden we in ieder geval waar gemaakt.


Trakteren Voor de zomervakantie was afgesproken dat de jongste gelijk de eerste dag na de vakantie zou uitdelen op de opvang, en dan gelijk naar de volgende groep zou gaan. Ik vind het leuk om een traktatie in elkaar te knutselen, maar zijn juffen hadden gezegd dat er alleen op dit moment alleen hele kleine kindjes op de groep waren, dus trakteren was alleen voor het idee. We hadden badeentjes op een babykoekje of doosje rozijntjes geplakt. Simpel, leuk en coronaproof. Aiden vond het prachtig en riep stralend 'Eend!' steeds als hij zijn traktatie zag. Vol trots stapte hij naar binnen. Ineens is hij een echte peuter geworden. Hij vond het zingen een beetje spannend, maar dat uitpakken van cadeautjes bevalt hem volgens mij erg goed. De juffen hadden een echte verjaardagsmuts voor hem gemaakt. Hij heeft er de hele dag mee rond gelopen. Nog steeds roept hij: 'Jaja, muts, hoera!' als hij de muts ziet staan thuis. We mochten hem ook allemaal even op en dan gooit hij blij zijn handen in de lucht. Ondanks dat het even zoeken is naar de beste invulling van een kinderverjaardag in de zomer, hebben we geprobeerd om er iets leuks van te maken. De jarige heeft het volgens mij in ieder geval naar zijn zin gehad, en maar liefst zes keer zijn verjaardag gevierd. Nu is het echt voorbij en is het normale leven weer begonnen. Hoera!


 

Was dit leuk om te lezen? Meld je dan nu aan en ontvang nieuwe blogs, anekdotes en tips direct in je mailbox. Wel zo makkelijk.37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page