top of page
junansei logo 2022.png

Examens

Wat is het?

Het examen is het hoogtepunt van het seizoen waarin iemand laat zien welke technieken en vaardigheden hij of zij beheerst. Publiek is hierbij van harte welkom om te komen kijken.

Door het doen van examens wordt de vooruitgang van de budoka zichtbaar en concreet. Na het examen krijgt de budoka een nieuwe gekleurd stukje voor op de band, of zelfs een hele nieuwe band. Hoe donkerder de kleur, hoe gevorderder je bent.

 

Het is een mooi moment om naartoe te werken. Er worden twee maal per jaar examens afgenomen: voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie.

 

Voor kinderen

Tijdens het examen laten de kinderen technieken zien waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. 

 

Kinderen doen altijd mee aan het examen. Alle oefeningen worden klassikaal voorgedaan en daarna worden de technieken net als in de les getraind. Na het examen krijgt je kind een nieuwe tuimel, slip of nieuwe band. 

 

Voor volwassenen en jeugd 13+ 

Volwassenen doen alleen examen voor de hele band. De tijd tussen de examens wordt langer en niet iedereen doet automatisch ieder half jaar examen.

 

Als de docenten denken dat je toe bent aan de volgende band, dan krijg je een uitnodiging voor het examen.

 

Er wordt gewerkt met een examenprogramma wat aansluit op de lessen én op de landelijke exameneisen van de bond. Er worden veel vaste vormen en series gevraagd. Soms is dit klassikaal, maar er is ook veel individueel.

Na het examen krijg je een diploma en een nieuwe band. 

slippen-1920w_edited.jpg

Wanneer is het?

De examens voor kinderen in Voorschoten en Wassenaar worden afgenomen tijdens de reguliere lessen. De examens voor volwassenen zijn op dinsdag (Kobudo) en donderdag (Ju Jutsu, Aikido). 

 

- dinsdag 12 december - Voorschoten, Kuyperbrink 11

- donderdag 14 december  - Voorschoten, Multatulilaan 92 

- vrijdag 15 december - Voorschoten, Kuyperbrink 11

- zaterdag 16 december - Voorschoten, Multatulilaan 92 

- maandag 18 december - Wassenaar, Adelbert College

De examens voor de groepen uit Leiden (PC Hooftlaan, en via BLOS) zijn op zondag 10 december in Voorschoten (gymzaal Krimwijk, Multatulilaan 92), zodat ook de ouders van de kinderen die via de BSO sporten gelegenheid hebben om de examens te kijken. 

- zondag 10 december voor de groepen uit Leiden

  10.00-10.45 uur Tuimelbudo (4-6 jaar; dinsdag en donderdag uit Leiden)

  11.00-12.00 uur Ju Jutsu (6-13 jaar; dinsdag en donderdag uit Leiden)

Opgeven voor de examens is niet nodig.

Hoe werkt het?

Alle kinderen doen automatisch examen, ongeacht hoe lang ze erop zitten of hoe vaak ze de afgelopen periode geweest zijn. Als je kind op de dag van het examen niet aanwezig kan zijn, dan halen we het tijdens een volgende les in. 

Volwassenen (en jeugd 13+) doen niet automatisch examen, maar alleen op uitnodiging van de docent. 

De kosten voor een examen zijn 6 euro per kind inclusief diploma, en tuimel, slip, of band. Of 12 euro voor een volwassene (of jeugd 13+) inclusief diploma en band. Je kunt dit voor het examen ter plaatse contant betalen. 

 

Je hoeft niet aan te melden voor een examen. Publiek is van harte welkom! 

5 sterren
‘Wat een mooi examen was dat afgelopen vrijdag. Wij vonden het een hele mooie ervaring voor de kinderen!

En erg leuk voor ons als ouders om te zien wat ze allemaal geleerd heeft tijdens de lessen en mooi om te zien hoe de lessen zijn opgebouwd.'

 
- Geer van Bochove -

De kleurenvolgorde

Tijdens de training draagt iedereen een wit pak. Om te zorgen dat het pak niet steeds open valt, wordt het bij elkaar gehouden door een band. 

 

Als je net begint is dat een witte band. Naar mate je langer traint, wordt de band steeds donkerder net zolang totdat hij zwart is. De kleur van de band staat voor een graduatie.

 

In onze school kun je de volgende graden halen:

• Wit – 8e kyu

• Geel – 7e kyu

• Oranje – 6e kyu

• Groen – 5e kyu

• Blauw – 4e kyu

• Bruin – 3e kyu

• Bruin – 2e kyu

• Bruin – 1e kyu

• Zwart – 1e dan en hoger

 De examens vanaf 1e kyu worden landelijke afgenomen door de bond. 

In de jeugdlessen zijn de banden opgedeeld in tussenstapjes. Deze stapjes heten slippen. In de peuter- en kleuterlessen (tuimelbudo) zijn ook de slippen opgedeeld in tussenstapjes. Deze stapjes noemen we tuimels. 

Uitleg examens voor kinderen

In de jeugd- en tuimellessen doen alle kinderen examen, ongeacht hoe lang ze er al op zitten en de lessen volgen. We werken er met de hele groep naar toe, dus we zorgen er ook voor dat alle kinderen het examen kunnen doen. Dat betekent dat we ook proberen om kinderen die het examen missen, dit in te laten halen.

Slippen en tuimels

In de jeugdlessen kunnen de kinderen slippen halen voor op hun band. Een slip is een tussenstapje op je band, op weg naar de volgende band. Het ziet eruit als een gekleurd stukje band dat op de judoband genaaid wordt.

 

Op een witte band kun je achtereenvolgens een gele, oranje, groene, blauwe en bruine slip kunt halen. Na de bruine slip volgt de gele band. Op een gele band kun je achtereenvolgens een oranje, groene, blauwe en bruine slip halen, etc. 

 

In de Tuimelbudo hebben we ook tussenstapjes op de slippen. Je kunt op een witte band drie gele tuimels halen. Deze drie tuimels maken samen de gele slip. Op deze gele slip kun je weer drie oranje tuimels halen, die samen weer de oranje slip vormen, etc. 

 

Het doel van deze tussenstapjes is om ervoor te zorgen dat jonge kinderen niet te snel een hele hoge graduatie hebben. Met een examen beloon je de moeite die je kind in de activiteit stopt. Je kind doet zijn best, doet dingen die hij of zij moeilijk vindt en groeit daarin. 

Met het examen wordt die groei zichtbaar, tastbaar en heel concreet. Je krijgt namelijk een nieuwe kleur en een diploma. 

Op de band

De tuimels en slippen worden op de band genaaid. De tuimels kunnen helemaal vast, terwijl van de slippen de onderkant los blijft. Op deze manier ontstaat een boekwerkje van de vooruitgang van het kind. Je kunt dan niet alleen zien waar je kind nu staat, maar ook welke weg hij of zij heeft afgelegd. 

 

Het kan gebeuren dat een kind het afgelopen half jaar enorm gegroeid is en dan een tuimel of slip overslaat. Dit kan bijvoorbeeld als een kind meerdere keren per week traint, een andere vechtsport beoefent of beoefend heeft, enorm getalenteerd is, zichzelf overtroffen heeft, of zich op een andere manier uitzonderlijk heeft gedragen binnen de groep. Overslaan is de uitzondering. In principe slaagt je kind bij een goed examen voor de volgende kleur. 

slippen%2Bop%2Bband-960w_edited.jpg

Uitleg examens voor volwassenen

Bij de volwassenen en de oudere jeugd (13+ jaar) doet niet iedereen automatisch ieder half jaar examen. Er worden geen slippen meer gehaald, maar alleen hele banden. Het kan dus gebeuren dat je een periode geen examen doet. 

 

Als je geen examen doet, dan wil dit niet zeggen dat het niet goed gaat. Soms is de stap tussen twee banden gewoonweg te groot voor een halfjaar. 

Als je toe bent aan de volgende stap, krijg je een uitnodiging van de docenten.

Voor het bepalen van de graden houden we rekening met de richtlijnen van de landelijke bonden (Aikido Nederland, Sectie Yoseikan Aikido, SOGO BUDO).  

Examens tot en met 2e kyu worden tijdens de les afgenomen. Deelname kost € 12,- inclusief diploma en band. Je kunt dit contant betalen voor het examen.

bottom of page