junansei logo 2022.png

Examens

Wat is het?

Ieder half jaar zijn er examens. Het hoogtepunt van het seizoen waar in alle lessen hard naartoe gewerkt wordt. Dit is altijd voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie.

Het examen is bedoeld om de vooruitgang van de budoka aan te geven. Het is een mooi moment om naartoe te werken.

 

Tijdens het examen laten de budoka's alle technieken zien waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. Bij de kinderen wordt alles eerst voorgedaan en is het grootste deel van het examen klassikaal. Bij de volwassenen worden veel vaste vormen en series gevraagd, soms klassikaal, maar ook individueel.   

Aan het eind is er voor de budoka een diploma, en een nieuwe tuimel, slip of band. 

slippen-1920w_edited.jpg

Wanneer is het?

De examens voor kinderen en volwassenen in Voorschoten en Wassenaar worden afgenomen tijdens de reguliere lessen op:

- zaterdag 10 december - Voorschoten, Multatulilaan 92

- dinsdag 13 december - Voorschoten, Kuyperbrink 11

- donderdag 15 december - Voorschoten, Multatulilaan 92 

- vrijdag 16 december - Voorschoten, Kuyperbrink 11

- maandag 19 december - Wassenaar, Adelbert College

De examens voor de groepen uit Leiden (PC Hooftlaan en via BLOS) zijn op zondag 11 december in Voorschoten (gymzaal Krimwijk, Multatulilaan 92), zodat ook de ouders van de kinderen die via de BSO sporten gelegenheid hebben om de examens te kijken. 

- zondag 11 december voor de groepen uit Leiden

  10.00-10.45 uur Tuimelbudo (4-6 jaar; dinsdag en donderdag uit Leiden)

  11.00-12.00 uur Ju Jutsu (6-13 jaar; dinsdag en donderdag uit Leiden)

Opgeven voor de examens is niet nodig.

Mag ik kijken?

Publiek is van harte welkom! 

5 sterren
‘Wat een mooi examen was dat afgelopen vrijdag. Wij vonden het een hele mooie ervaring voor de kinderen! En erg leuk voor ons als ouders om te zien wat ze allemaal geleerd heeft tijdens de lessen en mooi om te zien hoe de lessen zijn opgebouwd.'
 
- Geer van Bochove -

Uitleg examens voor kinderen

In de jeugdlessen kunnen de kinderen slippen halen voor op hun band. Een slip is een tussenstapje op je band, op weg naar de volgende band. Dat betekent dat je op een witte band achtereenvolgens een gele, oranje, groene, blauwe en bruine slip kunt halen. Na de bruine slip volgt de gele band. Op een gele band kun je achtereenvolgens een oranje, groene, blauwe en bruine slip halen, etc. 

 

In de Tuimelbudo hebben we ook tussenstapjes op de slippen. Je kunt op een witte band drie gele tuimels halen. Deze drie tuimels maken samen de gele slip. Op deze gele slip kun je weer drie oranje tuimels halen, die samen weer de oranje slip vormen, etc. 

 

De tuimels en slippen worden op de band genaaid. De tuimels kunnen helemaal vast, terwijl van de slippen de onderkant los blijft. Op deze manier ontstaat een boekwerkje van de vooruitgang van het kind.  

 

Het kan gebeuren dat een kind het afgelopen half jaar enorm gegroeid is en dan een tuimel of slip overslaat. Dit kan bijvoorbeeld als een kind meerdere keren per week traint, een andere vechtsport beoefent of beoefend heeft, enorm getalenteerd is, zichzelf overtroffen heeft, of zich op een andere manier uitzonderlijk heeft gedragen binnen de groep. Overslaan is de uitzondering. In principe slaagt je kind bij een goed examen voor de volgende kleur. 

 

In de jeugd- en tuimellessen doen alle kinderen examen, ongeacht hoe lang ze al de lessen volgen. We werken er met de hele groep naar toe, dus we zorgen er ook voor dat alle kinderen het examen kunnen doen. Dat betekent dat we ook proberen om kinderen die het examen missen, dit in te laten halen.

 

Het examen is voor veel kinderen heel erg spannend. Ze hebben natuurlijk goed geoefend, maar het moet allemaal nog wel even gebeuren. Het doel van het examen is om de vooruitgang aan te geven. Het gaat goed, of heel goed. 

Het is ook heel goed voor het zelfvertrouwen van je kind om iets te doen wat een spannend is. Je hebt je best gedaan, het was spannend, maar het ging toch goed. En dan krijg je ook nog een diploma. 

De kosten voor het examen zijn € 6,- inclusief diploma, en tuimel, slip, of band. Je kunt dit voor het examen contant betalen. 

slippen%2Bop%2Bband-960w_edited.jpg

Uitleg examens voor volwassenen

Bij de volwassenen en de oudere jeugd (13+ jaar) doet niet iedereen automatisch ieder half jaar examen. Er worden geen slippen meer gehaald, maar alleen hele banden. Het kan dus gebeuren dat je een periode geen examen doet. 

 

Als je geen examen doet, dan wil dit niet zeggen dat het niet goed gaat. Soms is de stap tussen twee banden gewoonweg te groot voor een halfjaar. 

Als je toe bent aan de volgende stap, krijg je een uitnodiging van de docenten.

Voor het bepalen van de graden houden we rekening met de richtlijnen van de landelijke bonden (Aikido Nederland, Sectie Yoseikan Aikido, SOGO BUDO).  

Examens tot en met 2e kyu worden tijdens de les afgenomen. Deelname kost € 12,- inclusief diploma en band. Je kunt dit contant betalen voor het examen.

De kleurenvolgorde

Tijdens de training draagt iedereen een wit pak. Om te zorgen dat het pak niet steeds open valt, wordt het bij elkaar gehouden door een band. 

 

Als je net begint is dat een witte band. Naar mate je langer traint, wordt de band steeds donkerder net zolang totdat hij zwart is. De kleur van de band staat voor een graduatie.

 

In onze school kun je de volgende graden halen:

• Wit – 8e kyu

• Geel – 7e kyu

• Oranje – 6e kyu

• Groen – 5e kyu

• Blauw – 4e kyu

• Bruin – 3e kyu

• Bruin – 2e kyu

• Bruin – 1e kyu

• Zwart – 1e dan en hoger

 De examens vanaf 1e kyu worden landelijke afgenomen door de bond.