top of page
junansei logo 2022.png

Examens

Wat is het?

Het examen is het hoogtepunt van het seizoen waarin iemand laat zien welke technieken en vaardigheden hij of zij beheerst. Publiek is hierbij van harte welkom om te komen kijken.

Door het doen van examens wordt de vooruitgang van de budoka zichtbaar en concreet. Na het examen krijgt de budoka een nieuwe gekleurd stukje voor op de band, of zelfs een hele nieuwe band. Hoe donkerder de kleur, hoe gevorderder je bent.

 

Het is een mooi moment om naartoe te werken. Er worden twee maal per jaar examens afgenomen: voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie.

 

Voor kinderen

Tijdens het examen laten de kinderen technieken zien waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. 

 

Kinderen doen altijd mee aan het examen. Alle oefeningen worden klassikaal voorgedaan en daarna worden de technieken net als in de les getraind. Na het examen krijgt je kind een nieuwe tuimel, slip of nieuwe band. Als een kind onverhoopt het examen mist, dan halen we dit op een ander moment in.

 

Voor volwassenen en jeugd 13+ 

Volwassenen doen alleen examen voor de hele band. De tijd tussen de examens wordt langer en niet iedereen doet automatisch ieder half jaar examen.

 

Als de docenten denken dat je toe bent aan de volgende band, dan krijg je een uitnodiging voor het examen.

 

Er wordt gewerkt met een examenprogramma wat aansluit op de lessen én op de landelijke exameneisen van de bond. Er worden veel vaste vormen en series gevraagd. Soms is dit klassikaal, maar er is ook veel individueel.

Na het examen krijg je een diploma en een nieuwe band. 

slippen-1920w_edited.jpg

Wanneer is het?

Voorschoten en Wassenaar

De examens voor kinderen in Voorschoten en Wassenaar worden afgenomen tijdens de reguliere lessen tussen 25 juni en 1 juli. De examens voor volwassenen zijn op dinsdag 2 juli (Kobudo) en donderdag 4 juli (Ju Jutsu, Aikido). 

 

- dinsdag 25 juni - jeugd Ju Jutsu, Voorschoten, Kuyperbrink 11

- donderdag 27 juni  - jeugd Ju Jutsu, Voorschoten, Multatulilaan 92 

- vrijdag 28 juni - jeugd Kobudo, jeugd Aikido, Voorschoten, Kuyperbrink 11

- zaterdag 29 juni - alle jeugdlessen, Voorschoten, Multatulilaan 92 

- maandag 1 juli - jeugd Ju Jutsu, Wassenaar, Adelbert College

- dinsdag 2 juli - Kobudo, Voorschoten Kuyperbrink 11

- donderdag 4 juli - Ju Jutsu en Aikido, Voorschoten Multatulilaan 92

 

Leiden, BLOS en TISA

 

In Leiden sporten veel kinderen via de BSO (BLOS) of onder schooltijd (TISA). De examens voor de groepen uit Leiden worden daarom apart op een zondag gehouden, zodat ook deze ouders de gelegenheid hebben om bij het examen aanwezig te zijn. 

Deze examens worden gegeven in gymzaal Krimwijk aan de Multatulilaan 92 in Voorschoten. 

- zondag 30 juni voor de groepen van de PC Hooftlaan, BLOS en TISA

  10.00-10.45 uur  Leiden Tuimelbudo (4-6 jaar)

  11.00-12.00 uur Leiden Ju Jutsu (6-13 jaar)

  12.15-13.00 uur TISA Grades 1, 2, 3

  13.00-14.00 uur TISA Grades 4, 5, 6, 7

Opgeven voor de examens is niet nodig.

Opgeven en betalen

Alle kinderen doen automatisch examen, ongeacht hoe lang ze erop zitten of hoe vaak ze de afgelopen periode geweest zijn. Als je kind op de dag van het examen niet aanwezig kan zijn, dan halen we het tijdens een volgende les in. 

 

De bijdrage voor een examen is 6 euro per kind. Dat is inclusief diploma, en tuimel, slip, of band. Je kunt dit voor het examen ter plaatse contant betalen. 

Volwassenen (en jeugd 13+) doen niet automatisch examen, maar alleen op uitnodiging van de docent. Deelname is 12 euro voor een volwassene (of jeugd 13+) inclusief diploma en band. Je kunt dit voor het examen ter plaatse contant betalen. 

 

Je hoeft niet aan te melden voor een examen. Publiek is van harte welkom! 

5 sterren
‘Wat een mooi examen was dat afgelopen vrijdag. Wij vonden het een hele mooie ervaring voor de kinderen!

En erg leuk voor ons als ouders om te zien wat ze allemaal geleerd heeft tijdens de lessen en mooi om te zien hoe de lessen zijn opgebouwd.'

 
- Geer van Bochove -

De kleurenvolgorde

Tijdens de training draagt iedereen een wit pak. Om te zorgen dat het pak niet steeds open valt, wordt het bij elkaar gehouden door een band. 

 

Als je net begint is dat een witte band. Naar mate je langer traint, wordt de band steeds donkerder net zolang totdat hij zwart is. De kleur van de band staat voor een graduatie.

 

In onze school kun je de volgende graden halen:

• Wit – 8e kyu

• Geel – 7e kyu

• Oranje – 6e kyu

• Groen – 5e kyu

• Blauw – 4e kyu

• Bruin – 3e kyu

• Bruin – 2e kyu

• Bruin – 1e kyu

• Zwart – 1e dan en hoger

 De examens vanaf 1e kyu worden landelijke afgenomen door de bond. 

In de jeugdlessen zijn de banden opgedeeld in tussenstapjes. Deze stapjes heten slippen. In de peuter- en kleuterlessen (tuimelbudo) zijn ook de slippen opgedeeld in tussenstapjes. Deze stapjes noemen we tuimels. 

Extra uitleg examens kinderen

In de jeugd- en tuimellessen doen alle kinderen examen, ongeacht hoe lang ze er al op zitten en de lessen volgen. We werken er met de hele groep naar toe, dus we zorgen er ook voor dat alle kinderen het examen kunnen doen. Dat betekent dat we ook proberen om kinderen die het examen missen, dit in te laten halen.

Door het doen van examens leren de kinderen om zichzelf te presenteren. Om te laten zien wat ze kunnen. En om te leren vertrouwen dat je je best gedaan hebt en het dus goed genoeg is wat je laat zien. Dit is vooraf behoorlijk spannend, maar omdat het altijd goed gaat, geeft het daarna extra zelfvertrouwen. 

Slippen en tuimels

In de jeugdlessen kunnen de kinderen slippen halen voor op hun band. Een slip is een tussenstapje op je band, op weg naar de volgende band. Het ziet eruit als een gekleurd stukje band dat op de judoband genaaid wordt.

 

Op een witte band kun je achtereenvolgens een gele, oranje, groene, blauwe en bruine slip kunt halen. Na de bruine slip volgt de gele band. Op een gele band kun je achtereenvolgens een oranje, groene, blauwe en bruine slip halen, etc. 

 

In de Tuimelbudo hebben we ook tussenstapjes op de slippen. Je kunt op een witte band drie gele tuimels halen. Deze drie tuimels maken samen de gele slip. Op deze gele slip kun je weer drie oranje tuimels halen, die samen weer de oranje slip vormen, etc. 

 

Het doel van deze tussenstapjes is om ervoor te zorgen dat jonge kinderen niet te snel een hele hoge graduatie hebben. Met een examen beloon je de moeite die je kind in de activiteit stopt. Je kind doet zijn best, doet dingen die hij of zij moeilijk vindt en groeit daarin. 

Met het examen wordt die groei zichtbaar, tastbaar en heel concreet. Je krijgt namelijk een nieuwe kleur en een diploma. 

Op de band

De tuimels en slippen worden op de band genaaid. De tuimels kunnen helemaal vast, terwijl van de slippen de onderkant los blijft. Op deze manier ontstaat een boekwerkje van de vooruitgang van het kind. Je kunt dan niet alleen zien waar je kind nu staat, maar ook welke weg hij of zij heeft afgelegd. 

 

Het kan gebeuren dat een kind het afgelopen half jaar enorm gegroeid is en dan een tuimel of slip overslaat. Dit kan bijvoorbeeld als een kind meerdere keren per week traint, een andere vechtsport beoefent of beoefend heeft, enorm getalenteerd is, zichzelf overtroffen heeft, of zich op een andere manier uitzonderlijk heeft gedragen binnen de groep. Overslaan is de uitzondering. In principe slaagt je kind bij een goed examen voor de volgende kleur. 

slippen%2Bop%2Bband-960w_edited.jpg

Uitleg examens voor volwassenen

Bij de volwassenen en de oudere jeugd (13+ jaar) doet niet iedereen automatisch ieder half jaar examen. Er worden geen slippen meer gehaald, maar alleen hele banden. Het kan dus gebeuren dat je een periode geen examen doet. Dit is niet erg, maar is een essentieel onderdeel van het leerproces. 

 

Als je geen examen doet, dan wil dit niet zeggen dat het niet goed gaat. Soms is de stap tussen twee banden gewoonweg te groot voor een halfjaar. Naarmate de budoka verder gevorderd is, wordt er meer gevraagd en wordt de tijd tussen examens langer. 

Als je toe bent aan de volgende stap, krijg je een uitnodiging van de docenten.

Voor het bepalen van de graden houden we rekening met de richtlijnen van de landelijke bonden (Aikido Nederland, Sectie Yoseikan Aikido, SOGO BUDO).  

Examens tot en met 2e kyu worden tijdens de les afgenomen. Deelname kost € 12,- inclusief diploma en band. Je kunt dit contant betalen voor het examen.

bottom of page