top of page
over%20ons_edited.jpg
junansei logo 2022.png

Over ons

Ons doel

We staan voor je klaar

Wij zijn de vaste docenten van Budocentrum Junansei. We willen dat iedereen zich welkom voelt bij ons. Welkom om te komen trainen, te groeien en te ontwikkelen, maar vooral om een plekje te hebben om zichzelf te zijn. 

 

Voor ons is vechtsport iets wat we geweldig vinden om te doen en dit willen we graag met anderen delen. Het heeft ons persoonlijk veel gebracht, we kunnen goed valbreken, kennen veel technieken, we hebben de spanning van wedstrijden ervaren, we hebben gewonnen en verloren, maar het heeft ons allemaal als mens gevormd. We hebben geleerd om door te zetten als het even tegen zit, te luisteren naar mensen ook als we het er niet mee eens zijn, om overzicht en rust te behouden in chaotische situaties en om probleemoplossend te denken. En het allerbelangrijkste: we vinden het ontzettend leuk om iedere dag met onze sport bezig te zijn. 

 

Wil je kijken of onze activiteiten iets voor jou zijn? Het is altijd mogelijk om een gratis en vrijblijvende proefles te volgen, dus maak snel een afspraak!

Docententeam van Budocentrum Junansei, van links naar rechts: Sam, Alessi, Esther

Over de docenten

Foto docent Esther in hakama met boken (houten zwaard) voor grijze achtergrond. Foto uit KEK mama

Esther van Diggelen

Esther is op 8 januari 1981 geboren in Den Haag en is daar ook opgegroeid. In 1995 is ze gestart met Aikibudo bij Erik Verhagen en vond het geweldig. In 1998 stopten de lessen bij Erik en is ze overgestapt naar Yu-Wa in Den Haag van Jaap Hoogendam. Hier werd ook Kobudo (zwaardvechten) gegeven en dat was een geweldige aanvulling op het Aikibudo.

 

Na het eindexamen op College Het Loo (nu Gymnasium Novum) ging ze Natuur- en Sterrenkunde studeren in Leiden, maar na een jaar wisselde ze van studie  naar Aardwetenschappen in Utrecht. Hier ontmoette ze Sam en al snel gingen ze samenwonen in Den Haag. Op een gegeven moment lukte het niet meer om studie, werk, reizen, en thuis te combineren met trainen en er werd een pauze ingelast. Na haar afstuderen in 2006 deed ze vier jaar promotieonderzoek in Utrecht, terwijl ze met Sam in Poeldijk woonde.

 

Erik Verhagen bleek weer les te geven en het Aikibudo werd weer opgepakt. Al snel werd dat uitgebreid met Judo en JBN Jiu Jitsu. Na het lezen van Dynamic Budo van Edgar Kruyning besloot Esther in 2008 om Kobudo in Ede te gaan trainen. Dit werd al snel uitgebreid met Aikido. Het was de bedoeling om een jaar lang 1x per week in Ede te gaan trainen, maar dit is wat uit de hand gelopen. Naast het Kobudo en Aikido, trainde ze al snel ook Ju-Jutsu, Judo, Newaza (grondgevecht) en Kickboksen. In de periode tot 2015 gingen Sam & Esther vier keer in de week naar Ede om daar zo'n 20 uur per week te trainen. Dit was een hele intensieve en mooie periode.

 

In 2010 werkte Esther als Materiaaltechnoloog bij BAM en ze Junansei opgericht. In eerste instantie was het doel om met een paar volwassenen fijn samen te trainen, maar dit liep al snel anders. De lessen werden steeds drukker en het lesrooster werd steeds verder uitgebreid. In 2015 toen Noah geboren werd, besloot ze te stoppen bij BAM en volledig voor Junansei te gaan. In 2018 na de geboorte van Aiden is ook Sam gestopt met zijn andere werkzaamheden en vormen ze nu samen Budocentrum Junansei!

 

Naast Junansei schrijft Esther op het blog Judomama over dagelijkse dingen die ze als moeder, judojuf en ondernemer meemaakt. Lees hier meer over in  het artikel Even voorstellen 

Graduaties & relevante opleidingen

 • 3e dan Yoseikan Ju-Jutsu

 • 3e dan Yoseikan Aikido

 • 1e dan Nihon Kobudo

 • 1e kyu Judo

 • 1e kyu Aikibudo

 

 • Rijkserkend Aikido Leraar niveua 3 (NOC*NSF - Aikido bond Nederland)

 • Instructeur Zelfverdediging & weerbaarheid (Practical Self Defense)

 • Trainer Strong Together - geweldloze interventies in de zorg

Docent Sam in actie. Hij maakt een staand een gestrekte armklem (hiji kudaki) terwijl hij ontwapend

Sam Sosef

Sam is geboren op 3 augustus 1977 in Seoul in Zuid-Korea. Toen hij 10 weken oud was, werd hij geadopteerd door Nederlandse ouders en groeide op in Poeldijk.

 

Na het eindexamen op Gymnasium Haganum ging Sam Geologie (huidige Aardwetenschappen) studeren in Utrecht. Hier ontmoette hij Esther en al snel gingen ze samenwonen in Den Haag. Na de studie startte Sam in 2003 een succesvol agrarisch loonbedrijf en in 2007 begon hij met het trainen van Aikibudo en JBN Jiu Jitsu.

 

Sam heeft veel talent voor bewegen en pakte alles erg snel op. Al snel ging hij in Ede trainen bij Edgar Kruyning. Tot 2015 gingen Sam en Esther vier keer in de week naar Ede om daar zo'n 20 uur per week te trainen. Sam trainde in deze periode Ju-Jutsu, Aikido, Kobudo, Judo en Newaza.

 

In 2010 werd Junansei opgericht door Esther. Initieel was Sam daar niet erg druk mee, maar naar mate Junansei groeide, werd het steeds meer de club van Sam en Esther samen. Na de geboorte van Aiden in 2018 is Sam gestopt met zijn loonbedrijf en werken Sam en Esther nu samen voor Budocentrum Junansei. 

 

Graduaties en relevante opleidingen

 • 3e dan Yoseikan Ju-Jutsu

 • 2e dan Yoseikan Aikido

 • Rijkserkend Aikido leraar niveau 2 (NOC*NSF - Aikido bond Nederland)

 • Instructeur Zelfverdediging & weerbaarheid (Practical Self Defense)

 • Trainer Strong Together - geweldloze interventies in de zorg

Docent Alessi met op de achtergrond een groepsles jujutsu voor kinderen tijdens de warming-up

Alessi van Kalkeren

Alessi is geboren op 8 februari 2004 en komt uit Voorschoten. Hij heeft eerst op het Da Vinci College Lammenschans gezeten en in het Da Vinci Demoteam. Daarna is hij een MBO opleiding gestart en werkt hij bij het bedrijf Akkerboom. In zijn vrije tijd traint hij Ju-Jutsu en Aikido, vaak ook samen met zijn vader. Hij heeft in het Ju-Jutsu en Judo veel wedstrijden gedaan en gewonnen.

 

Alessi geeft sinds 2020 de les Jeugd Ju-Jutsu (6-8 jaar) op donderdag in Voorschoten. Sinds 2018 assisteert hij in de jeugdlessen op donderdag en zaterdag. Daarnaast helpt hij al sinds 2017 bij alle ninja- en vechtsport kinderfeestjes die we verzorgen, en dat zijn er gemiddeld twee per week. 

 

Graduaties

 • 1e kyu Judo

 • 2e kyu Yoseikan Ju-Jutsu

 • 3e kyu Yoseikan Aikido

Het ontstaan van Junansei

De eerste les van Budocentrum Junansei was op 6 mei 2010. We zijn begonnen met één les Aikido en één les Ju-Jutsu voor volwassenen op de donderdagavond. De eerste maanden zaten we in gymzaal Adegeest, op de plaats waar vandaag de dag Villa Voorschot gevestigd is. 

Al vrij snel breidde onze activiteiten zich uit. De Kobudolessen startten in de oude Frisozaal en al snel volgden extra lessen Aikido en Ju-Jutsu op de dinsdag. In maart 2012 zijn we verhuisd naar de Krimwijkzaal en daar zijn we in september van hetzelfde jaar ook gestart zijn met de eerste jeugd Ju-Jutsulessen. Vanaf daar zijn we heel geleidelijk gegroeid. Elke keer als het drukker werd, zijn we een nieuw lesuur gestart. 

 

In 2015 hebben we onze activiteiten weer flink uitgebreid met Tuimelbudo en Jeugd Aikido. Op maandag zijn we gestart met lessen in Wassenaar en in Voorschoten uitgebreid naar de vrijdag en de zaterdag. In september 2017 zijn we ook gestart met lessen bij Buitenschoolse opvang Wonderland in Leiden en met lessen Jeugd Kobudo. Daarnaast werd het steeds drukker met kinderfeestjes en bedrijfstrainingen. 

 

 

Op dit moment hebben we lessen Aikido, Ju-Jutsu en traditioneel Japans zwaardvechten voor volwassenen en kinderen. Voor de kleine kinderen hebben we Tuimelbudo en Ouder & kindlessen. Daarnaast organiseren we wekelijks ninja- en vechtsportkinderfeestjes. Ook passen we de principes die we uit de krijgskunsten geleerd hebben toe in trainingen zelfverdediging, weerbaarheid en diverse bedrijfstrainingen. 

 

De afgelopen jaren is Budocentrum Junansei uitgegroeid tot een prachtig budocentrum waar een prettige sfeer heerst en iedereen elkaar probeert verder te helpen, zowel op als buiten de mat. We hopen van harte dat we de komende jaren nog veel mensen kunnen inspireren, laten groeien, weerbaarder maken en helpen omgaan met ongewenste situaties. 

Groepsles Ju jutsules voor pubers en volwassenen tijdens trapoefeningen tegen schopkussens

Naam en logo

Budo is een verzamelnaam voor de oosterse krijgskunsten en een budocentrum de plaats waar deze krijgskunsten samenkomen. De naam Junansei is een Japanse term voor flexibiliteit en is opgebouwd uit verschillende Japanse karakters: JU, zacht (als in gentle)/flexibel; NAN, zacht (als in soft) en SEI natuur/aard/karakter. Vrij vertaald betekent het ‘zachte en flexibele aard’.

 

Flexibiliteit is het open staan voor verandering, voor nieuwe dingen en helpt om continu jezelf, of de situatie waarin je je bevindt te verbeteren. Flexibiliteit betekent ook het openstaan voor ideeën en gevoelens van anderen, zonder stug vast te houden aan je eigen vertrouwde manier.

 

In het Japanse bedrijfsleven wordt de term Junansei vaak gebruikt voor de bereidheid van een werknemer om extra werk op zich te nemen wanneer dit nodig is voor het bedrijf, ongeacht of het werk tot de normale werkzaamheden behoort. Het is nét dat ene stapje meer dan wat nodig is en wordt vaak erg op prijs gesteld.

 

In het logo is veel symboliek verwerkt. Zo staat de berg Fuji-san symbool voor een helder doel om naar toe te werken. Het water staat voor flexibiliteit en het nooit ophouden met zoeken naar de makkelijkste weg en de beste technieken. De rode cirkel in het logo staat voor de Japanse zon, om de Japanse oorsprong van de stijlen te benadrukken. De cirkel wordt doorbroken door de berg en door het water om te illustreren dat de vaste vorm uiteindelijk verbroken en losgelaten moet worden om vooruit te komen. 

junansei logo 2022.png
Naam en logo
bottom of page