top of page
nieuws_edited.jpg
junansei logo 2022.png

Ju Jutsu

Een veelzijdige en dynamische krijgskunst,

goed voor zelfverdediging en erg leuk om te doen

Wat is het?

Ju Jutsu betekent vrij vertaald soepele techniek. Het is een veelzijdige verdedigingssport waarin zelfverdediging en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Een dynamische stijl waar je nooit uitgeleerd bent.

Er zijn lessen voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen.

Oorsprong in Japan
jjsennaarmklemgesprongen_edited.jpg

Lessen voor kinderen

DYNAMISCHE LESSEN VOOR ZELFVERDEDIGING

Jeugd Ju-Jutsu is ontzettend leuk voor kinderen. Er worden worpen en klemmen geoefend, stoot- en traptechnieken, vaste vormen en veel verschillende stoeivormen, zoals staand Judo, kickboksen, kickboksen met worpen, zwaardvechten met zachte stokken, en op de grond met houdgrepen. Erg veelzijdig.

Daarnaast zijn de lessen actief en dynamisch met wederzijds respect en discipline als belangrijke basis. Valbreken en zelfverdediging zit verweven in alle lessen.

 

Voor de kinderen die het leuk vinden, organiseren we drie keer per jaar wedstrijden, zodat de kinderen laagdrempelig en in een veilige setting kennis kunnen maken met tegengesteld belang. 

 

Door het trainen worden de kinderen zich bewust van hun mogelijkheden en leren ze hun zwakkere punten te versterken. Ze worden fysiek sterker en handiger. We leren te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen voor situaties. De kinderen leren hierdoor om door te gaan als het even tegen zit. Door het omgaan met de verschillende trainingssituaties in de lessen worden de kinderen erg flexibel. Het gevoel dat ze zich uitstekend kunnen redden in verschillende situaties draagt bij aan een positief zelfbeeld en het zelfvertrouwen. 

 

De Ju-Jutsulessen bij Junansei zijn ingedeeld op leeftijd, zodat de lessen goed aansluiten bij het motorisch niveau van de kinderen.

 

Maak hieronder even een afspraak voor een proefles!

jujutsu%20esther_edited.jpg
IMG_6265_edited.jpg
jjsam.jpg

Verschillende stijlen

WAAR KOMT HET VANDAAN?

De oorsprong van het Ju-Jutsu is lastig te achterhalen, omdat er niet één duidelijke grondlegger is.  Er zijn veel verschillende Ju-Jutsu stijlen met een eigen oorsprong, ontwikkeling en visie.

 

Verschillende stijlen kunnen uit verschillende gebieden komen, bijvoorbeeld uit Japan, Nederland (JBN) of Brazilie (BJJ). Het Ju-Jutsu wat bij Budocentrum Junansei beoefend wordt is het Yoseikan Ju-Jutsu.

 

Deze stijl is veelzijdig en dynamsich en bevat elementen uit Judo, Aikido, Kobudo, Karate, traditionele Ju-Jutsu stijlen, Braziliaans Jiu Jitsu, grappling kickboksen.

jj%20_edited.jpg

Oorsprong in Japan

De stijl Ju-Jutsu die we bij Budocentrum Junansei beoefenen is het Yoseikan Ju-Jutsu. Gevorderde beoefenaars van het Yoseikan Ju-Jutsu zijn te herkennen aan de rode streep door de zwarte band. Het Yoseikan Ju-Jutsu is de stijl die Minoru Mochizuki (1907-2003) doceerde in zijn eigen Yoseikan dojo in Shizuoka, Japan.

 

Minoru Mochizuki is een direct leerling van drie zeer bepalende grootmeesters: 

  • Jigoro Kano (1860-1938) - grondlegger van het Judo

  • Morihei Ueshiba (1863-1969) - grondlegger van het Aikido

  • Gishin Funakoshi (1868-1957) grondlegger van het Karate

 

Vanuit deze basis heeft Mochizuki zijn eigen visie ontwikkeld en deze uitgedragen vanuit zijn dojo in Shizuoka, Japan. De dojo kreeg de naam Yoseikan, wat is opgebouwd uit de karakters 'yo' doceren/ontwikkelen, 'sei' waarheid/juiste en 'kan' plaats. Vrij vertaald betekent Yoseikan: 'de plek waar een ieder voor zichzelf moet bepalen en ontdekken wat goed is'. 

 

In deze visie worden de verschillen in lichaamsbouw, motorische vaardigheden en geestelijke bekwaamheden gerespecteerd. Hierdoor bepaal jezelf, langs welke weg je jezelf wilt ontwikkelen.

 

Er worden geen standaard oplossingen aangeboden voor een probleem, of een vaste oplossing voor een bepaalde trainingssituatie, maar een variëteit aan alternatieven waaruit je zelf een geschikte keuze kunt maken.

 

Kenmerkend is dat het erg praktijk gericht is en zelfverdediging altijd een prominente plaats binnen de benadering heeft.  

 

minorumochizuki3.jpg

Stamboom

DE GROOTMEESTERS IN DE GESCHIEDENIS

Jigoro Kano - grondlegger Judo

Morihei Ueshiba - grondlegger Aikido

Gishin Funakoshi - grondlegger Karate
 

↓ 

Minoru Mochizuki

- grondlegger Yoseikan stijl -

 

 

Edgar Kruyning

- vertegenwoordiger Yoseikan in NL -

 

↓ 

Esther & Sam

- docenten van Junansei -

edgarmochizukiyukichigai_edited.jpg

Het Yoseikan Ju Jutsu in Nederland

De stijl Ju-Jutsu die we bij Budocentrum Junansei beoefenen is het Yoseikan Ju-Jutsu.

Edgar Kruyning is een direct leerling van Minoru Mochizuki. Edgar Kruyning heeft in de jaren '90 van de vorige eeuw vele maanden in Japan bij Minoru Mochizuki getraind. Hij heeft de verschillende Budo disciplines als inwonend student (uchi dechi) bij Minoru Mochizuki in Japan op deen diep level kunnen ervaren.

 

In 1995 heeft Edgar Kruyning persoonlijk toestemming gekregen van Minoru Mochizuki om het Yoseikan Jujutsu en het Yoseikan Aikido in Nederland te introduceren en te vertegenwoordigen. Na het overlijden van Mochizuki in 2003 heeft hij de ontwikkeling van het Yoseikan Ju-Jutsu vanuit dezelfde visie voortgezet.

 

De huidige leermethode legt daarom ook veel nadruk op de praktische toepasbaarheid voor zelfverdediging, met behoud van de traditionele en karakteristieke eigenschappen van het Aikido. 

 

Esther & Sam trainen sinds 2008 bij Edgar Kruyning in Ede. Tot 2015 gingen ze vier keer in de week naar Ede om daar zo'n 20 uur per week te trainen. Dit was een hele intensieve periode en heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van Esther & Sam. Vandaag de dag vallen er nog steeds lessen uit die periode ineens op hun plaats.

 

Nu, met een uitgebreid lesrooster van Junansei en kleine kinderen is veel trainen wat lastiger, en proberen ze twee keer per week een les in Ede te volgen. Het is heel bijzonder dat we als dojo en zo'n korte stamboom lijn hebben naar de Japanse grootmeesters! Budocentrum Junansei heeft Ju-Jutsulessen voor volwassenen, pubers en kinderen.

 

Maak hieronder even een afspraak voor een gratis proefles!

Aangesloten bij de bond

Budocentrum Junansei is met het Ju-Jutsu aangesloten bij de landelijke organisatie SOGO BUDO.

 

Deze organisatie behartigt het technische aspect en de algehele filosofie/visie van Budo en heeft als doelstelling om de beoefenaars van verschillende Budodisciplines te verenigen vanuit een all-round visie. Hierbij staan de kwaliteit van bewegen en universele budoprincipes centraal, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de kenmerken en karakteristieken van de individuele stijlen. 

SOGO BUDO organiseert een paar keer per jaar centrale training voor de verschillende disciplines, twee keer per jaar landelijke examens, extra trainingen voor het lesgevend kader en diverse wedstrijden voor jeugd en senioren. Lid worden kan via deze link 

SOGO BUDO is ook te vinden op Facebook!

bottom of page