top of page
valtwelmee logo rond klein.png
logo 2 transparant - tekst.png

Hoe je leert vallen zonder schade

Ben je als volwassene wel eens gevallen? Of ben je er bang dat je een keer valt? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan glad zijn, of je struikelt gewoon.

 

Veel mensen weten niet goed hoe ze een val kunnen breken. Sommigen hebben zelfs valangst.

Wat zou het fijn zijn 

Als je door een verbeterde lichaamshouding je balans verbetert. Als je dit kunt toepassen tijdens lopen, roteren en onverwachte bewegingen

En mocht je toch onverhoopt vallen, dan kun je door een goede valtechniek leren om de schade beperkt te houden. 

Het zal je maar gebeuren

Misschien ben je wel eens gevallen. Of iemand die je kent. Of ben je bang dat je een keer valt met alle gevolgen van dien. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan glad zijn, of je struikelt gewoon.

En dan kun je je flink bezeren. Als je je pols breekt, mag je zomaar zes weken in het gips. En dat heeft een enorme impact op je leven. Je mag geen auto rijden. Veel van je werk kun je gewoon niet doen. En daar zit niemand op te wachten.

"Mensen die als kind een sport als judo gedaan hebben, lijken bij een val altijd wél goed terecht te komen"

't Valt wel mee

't Valt wel mee is is een bijzondere samenwerking tussen Alwine Kruisselbrink van Alexander Techniek (AT) Alwine en Sam Sosef van Budocentrum Junansei.

Alexander Techniek is een techniek waarbij je bewuster wordt van je natuurlijke balans van je lichaam in staan, zitten en lopen. Je krijgt inzicht in eigen houdings- en bewegingspatronen, verbetert coördinatie en vermindert onbalans. Deze basisvaardigheden zijn belangrijk bij valpreventie. 

 

Een goede valtechniek is essentieel voor het beoefenen van vechtsporten zoals judo, ju jutsu en aikido. Sam geeft full-time les in verschillende vechtsporten en kan deze kennis en ervaring goed toepasbaar maken voor verschillende doelgroepen, situaties en leeftijden.

De kennis en kunde van Sam en Alwine is gecombineerd in het waardevolle programma ’t Valt wel mee. Je leert om je eigen lichaamshouding en balans te verbeteren, zodat de kans dat je valt minder wordt. En als je toch een keer valt, dan blijft de schade dankzij de goede valtechniek beperkt.

Ga ik écht vallen?

Het is niet moeilijk. En je hoeft geen topsporter te zijn. Het is een vaardigheid die je nu - nu je relatief jong en goed ter been bent - gemakkelijk kunt leren. 

In de training wordt aan valtechniek gewerkt. Om dit op een veilige manier te kunnen oefenen wordt er gewerkt op zachte matten, vanaf een beperkte valhoogte en met weinig impact. 

 

Op deze manier is de training gemakkelijk te volgen voor iedereen. 

samalwine.jpg

Visie

Mensen die als kind een sport als judo gedaan hebben, lijken bij een val altijd wel goed terecht te komen. Zij hebben bijvoorbeeld alleen een schram op hun arm in plaats van meteen een gebroken pols. Is dat geluk?

Nee! Dat is ervaring. Je kunt namelijk leren hoe je goed kunt vallen. Hoe je val kunt breken, zodat je de schade zoveel mogelijk beperkt. Hoe jij degene wordt die na een val gewoon weer op staat zonder dat je iets hebt. 

Door stap voor stap dingen te oefenen, kun je snel vooruitgang boeken, terwijl de oefeningen gemakkelijk lukken. 

Over de cursus

Een cursus bij 't Valt wel mee bestaat uit vier wekelijkse trainingen van een uur. In deze weken wordt zowel de eigen balans en lichaamshouding, als de valtechniek verbeterd. 

Tijdens de trainingen leggen de trainers uit waarom de dingen werken zoals ze werken. En natuurlijk helpen ze je ook om de oefeningen op de juiste manier te doen, zodat je er het meeste aan hebt. 

De cursus wordt gegeven als groepsles en start op woensdag 6 maart 2024.

De trainingen zijn van 20.00-21.00 uur in Turnzaal de Voorsprong, Oude Adegeesterlaan 3 in Voorschoten. 

Cursusdata 6, 13, 20 en 27 maart 2024

Voor de cursus vragen we een bijdrage van 47 euro.

Neem ajb contact met ons op voor vragen of meld je meteen aan

" Alwine is een super fijne lerares en d.m.v. haar lessen heb ik een nieuw bewustzijn gekregen van mijn lichaam en specifiek wat een goede houding echt betekent"

- Leon Hauser

Eén en één is drie

Het geheel is meer dan de som der delen. De vakgebieden van Alwine en Sam vullen elkaar aan en kunnen hun kennis goed toepasbaar maken in verschillende situaties. Hun expertises kijken allebei naar hoe je je je lichaam optimaal kunt gebruiken. En hoe je een goede balans kunt behouden terwijl je andere dingen doet. 

Je voorkomt dus dat je valt. En als je onverhoopt toch ten val komt, dan beperk je door een goede valtechniek de schade. 

Dit zijn vaardigheden waar je de rest van de leven voordeel van hebt. 

Een kleine investering met een groot resultaat die eigenlijk iedereen zou moeten doen. 

"Professionele lessen in een goede sfeer. Sam geeft les met passie en persoonlijke betrokkenheid, waardoor je met plezier blijft trainen"

- Annemarie Hoogenboom

bottom of page