logo van budocentrum junansei

Examens

Wat houdt het in?

Ieder half jaar zijn er examens. Het hoogtepunt van het seizoen waar in alle lessen hard naartoe gewerkt wordt. 

Het examen is bedoeld om de vooruitgang van je kind aan te geven. Een mooi moment om naartoe te werken. Tijdens het examen laten de kinderen alle technieken zien waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. Alles wordt voorgedaan en vervolgens klassikaal nagedaan. 

Aan het eind is er voor alle kinderen een diploma, een persoonlijk compliment en een nieuwe tuimel of slip voor op hun band. Soms krijgen kinderen zelfs een hele nieuwe band. 

 

Voor de ouders is het een mooie demonstratie met uitleg van alle dingen waar je kind in de lessen aan gewerkt heeft. 

 

Voor de kinderen is heel spannend, en tegelijk niets nieuws. Het zijn gewoon dezelfde technieken die ze de afgelopen weken geoefend hebben. En die kunnen ze dus. Meestal is het vooraf wat spannend en bleek het achteraf heel makkelijk. 

Alle kinderen doen mee aan het examen en kunnen hier niet voor zakken. Ook als ze er net pas op zitten of lessen gemist hebben. We werken hier als groep naartoe, dus we zorgen er ook voor dat alle kinderen het examen kunnen doen.

slippen-1920w_edited.jpg

Wanneer is het?

De examens worden afgenomen tijdens de normale lessen.

 

Dinsdag 22 juni @Voorschoten - Frans de Vette

 - 16.45-17.45 uur Ju Jutsu 6-8 jaar

 - 17.45-18.45 uur Ju Jutsu 9-13 jaar

 

Donderdag 24 juni @Voorschoten - Krimwijk

 - 17.30-18.30 uur Ju Jutsu 6-8 jaar

 - 18.30-19.30 uur Ju Jutsu 9-13 jaar

Vrijdag 25 juni @Voorschoten - Frans de Vette

 - 16.00-17.00 uur Kobudo 7-14 jaar

 - 17.00-18.00 uur Aikido 7-13 jaar

Zaterdag 26 juni @Voorschoten - Krimwijk

 - 08.30-09.15 uur Ouder & kind Tuimelbudo 2-4 jaar

 - 09.15-10.00 uur Tuimelbudo 4-6 jaar

 - 10.00-10.45 uur Tuimelbudo 4-6 jaar

 - 10.45-11.45 uur Ju Jutsu 6-8 jaar

 - 11.45-12.15 uur Peuter Tuimelbudo 2-4 jaar

 - 12.15-13.00 uur Tuimelbudo 4-6 jaar

 - 13.00-14.00 uur Ju Jutsu 6-8 jaar

 - 14.00-15.00 uur Ju Jutsu 6-8 jaar

 - 15.00-16.00 uur Ju Jutsu 9-13 jaar

Dinsdag 29 juni @Leiden Wonderland

 - 16.00-16.45 uur Tuimelbudo 4-6 jaar

 - 16.45-17.45 uur Ju Jutsu 6-13 jaar

Donderdag 1 juli @Leiden Wonderland

 - 16.00-16.45 uur Tuimelbudo 4-6 jaar

 - 16.45-17.45 uur Ju Jutsu 6-13 jaar

Maandag 5 juli @Wassenaar Adelbert College

 - 16.30-17.15 uur Tuimelbudo 4-6 jaar

 - 17.15-18.15 uur Ju Jutsu 6-13 jaar

Uitleg examens voor kinderen

In de jeugdlessen kunnen de kinderen slippen halen voor op hun band. Een slip is een tussenstapje op je band, op weg naar de volgende band. Dat betekent dat je op een witte band achtereenvolgens een gele, oranje, groene, blauwe en bruine slip kunt halen. Na de bruine slip volgt de gele band. Op een gele band kun je achtereenvolgens een oranje, groene, blauwe en bruine slip halen, etc. 

 

In de Tuimelbudo hebben we ook tussenstapjes op de slippen. Je kunt op een witte band drie gele tuimels halen. Deze drie tuimels maken samen de gele slip. Op deze gele slip kun je weer drie oranje tuimels halen, die samen weer de oranje slip vormen, etc. 

 

De tuimels en slippen worden op de band genaaid. De tuimels kunnen helemaal vast, terwijl van de slippen de onderkant los blijft. Op deze manier ontstaat een boekwerkje van de vooruitgang van het kind.  

 

Het kan gebeuren dat een kind het afgelopen half jaar enorm gegroeid is en dan een tuimel of slip overslaat. Dit kan bijvoorbeeld als een kind meerdere keren per week traint, een andere vechtsport beoefent of beoefend heeft, enorm getalenteerd is, zichzelf overtroffen heeft, of zich op een andere manier uitzonderlijk heeft gedragen binnen de groep. Overslaan is de uitzondering. In principe slaagt je kind bij een goed examen voor de volgende kleur. 

 

In de jeugd- en tuimellessen doen alle kinderen examen, ongeacht hoe lang ze al de lessen volgen. We werken er met de hele groep naar toe, dus we zorgen er ook voor dat alle kinderen het examen kunnen doen. Dat betekent dat we ook proberen om kinderen die het examen missen, dit in te laten halen.

 

Het examen is voor veel kinderen heel erg spannend. Ze hebben natuurlijk goed geoefend, maar het moet allemaal maar even gebeuren. Het doel van het examen is om de vooruitgang aan te geven. Het gaat goed, of heel goed. 

Het is ook heel goed voor het zelfvertrouwen van je kind om iets te doen wat een spannend is. Je hebt je best gedaan, het was spannend, maar het ging toch goed. En dan krijg je ook nog een diploma. 

De kosten voor het examen zijn € 5,- inclusief diploma, en tuimel, slip, of band.

Uitleg examens voor volwassenen

Bij de volwassenen en de oudere jeugd (13+ jaar) doet niet iedereen automatisch ieder half jaar examen. Als je toe bent aan de volgende stap, krijg je een uitnodiging van de docenten.

 

Omdat er het afgelopen jaar eigenlijk niet normaal getraind is, zijn er waarschijnlijk geen examens voor volwassenen dit keer. 

Voor het bepalen van de graden houden we rekening met de richtlijnen van de landelijke bonden (Aikido Nederland, Sectie Yoseikan Aikido, SOGO BUDO).  

Examens tot en met 2e kyu worden tijdens de les afgenomen. Deelname kost € 10,- inclusief diploma en band. 

 

De examens vanaf 1e kyu en hoger worden landelijk afgenomen door de bond.

De kleurenvolgorde

Tijdens de training draagt iedereen een wit pak. Om te zorgen dat het pak niet steeds open valt, wordt het bij elkaar gehouden door een band. 

 

Als je net begint is dat een witte band. Naar mate je langer traint, wordt de band steeds donkerder net zolang totdat hij zwart is. De kleur van de band staat voor een graduatie.

 

In onze school kun je de volgende graden halen:

• Wit – 8e kyu

• Geel – 7e kyu

• Oranje – 6e kyu

• Groen – 5e kyu

• Blauw – 4e kyu

• Bruin – 3e kyu

• Bruin – 2e kyu

• Bruin – 1e kyu

• Zwart – 1e dan en hoger

De examens zijn voor de kerst en voor de zomervakantie en worden afgenomen tijdens de normale lessen. De examens vanaf 1e kyu worden landelijke afgenomen door de bond. 

Mag ik kijken?

Normaal gesproken zijn de examens met publiek, zodat alle ouders, opa's, oma's, ooms, tantes, overige familie en vrienden kunnen komen kijken. 

Dit is erg gezellig, maar ook heel erg druk. 

Door alle maatregelen het afgelopen jaar zijn de kinderen niet meer gewend aan veel drukte en prikkels. We willen wel graag het seizoen afsluiten met examens - zeker omdat we de winterexamens dit jaar gemist hebben door de lockdown. 

Het doel van het examen is om de vooruitgang van de kinderen tastbaar te maken. Dat is in eerste instantie voor de kinderen zelf, en in tweede instantie voor de ouders. We denken dat het voor de kinderen teveel is, om de examens dit keer met publiek te doen. We doen het daarom dit keer (weer) zonder publiek, ook als de coronaregels tegen die tijd misschien wel beperkt publiek toestaan.

We maken daarom een videoregistratie van het examen en foto's van alle kinderen. Op deze manier kunnen de kinderen een zo goed mogelijk examen doen, en kunnen ze dat daarna ook trots aan alle familie en vrienden laten zien.